dimecres, 20 de febrer del 2013

DIA INTERNACIONAL DE LA LLENGUA MATERNA

Cartel Demà dijous 21 de febrer es celebra el DIA INTERNACIONAL DE LA LLENGUA MATERNA.

Aquest dia va ser proclamat per la Conferència General de l’Organització de les Nacions Unides per a l’Educació la Ciència i la Cultura (UNESCO) al novembre de 1999. Els objectius de la UNESCO amb aquest dia són promoure la preservació i protecció de tots els idiomes que utilitzen els pobles del món, promoure la unitat en la diversitat i la comprensió entre nacions i pobles, a través del multilingüisme i multi culturalisme.
 
La data representa el dia de 1952 en què estudiants que es manifestaven per al reconeixement de la seva llengua, el Bangla, com un dels dos idiomes nacionals del aleshores Pakistan, foren morts a trets per la policia de Dhaka, la capital del que avui és Bangladesh.
 
Les llengües són els instruments més poderosos per a la preservació i el desenvolupament del nostre patrimoni cultural tangible i intangible. Tota iniciativa per a promoure la difusió de les llengües maternes servirà no només per a incentivar la diversitat lingüística i l'educació multilingüe, sinó que també per a crear major consciència sobre les tradicions lingüístiques i culturals al voltant del món i inspirar a la solidaritat basada en l'enteniment, la tolerància i el diàleg.

"A l'època de les noves tecnologies, els llibres segueixen essent instruments preciosos, manejables, resistents, pràctics per a l'intercanvi de coneixements, la comprensió mútua i l'obertura al món. Són pilars de les societats del saber i estan a l'avantguarda de la promoció de la llibertat d'expressió i de l'educació per a tots". Extracte del missatge de la Sra. Irina Bokova, Directora General de la UNESCO.
 

 
Per això, a algunes biblioteques ho celebraran amb activitats especials en commemoració d'aquest dia.
La Biblioteca de Can Peixauet de Santa Coloma de Gramenet n'és una. Aquest és el programa d'activitats:

Actes del dia:
10 a 12 h.         Taller “Alfabets del món. Descobreix altres maneres d'escriure a Santa Coloma”. Taller de cal·ligrafies (bengalí, xinesa, àrab, armeni, urdú, panjabi), amb la participació de les escoles de primària de la ciutat.
12 h.                Ofrena Floral Shahid Minar, rèplica del monument commemoratiu del dia de la Llengua, original de la ciutat de Dhaka (Bangladesh), erigit en honor dels estudiants bengalís que es van aixecar contra la dominació Pakistanesa en defensa de la seva llengua materna. Aquest esdeveniment va ser l’origen de la celebració, posteriorment reconeguda per la UNESCO.
17.30 h.-           Hora del conte especial. “El lleó i el ratolí”, conte tradicional, traduït a diversos idiomes: castellà, català, bengalí, xinés, àrab, armeni, urdú, panjabi.
18.30 h.-           Bones pràctiques entorn a la diversitat lingüística: “Com és la meva llengua?”. Hi intervindran representants del Centre de Normalització Lingüística L’Heura, i Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet.
19.00 h.-           Documental sobre l’origen de la celebració del Dia de la Llengua. Comunitat de Bangladesh.
19.30 h.-           “Barcelona Coral Àsia”, una iniciativa de Casa Àsia i Ajuntament de Barcelona, amb cançons tradicionals de tota Àsia i components de fins a 22 països.
 

US HO PERDREU ????

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada